букмейкъри с лиценз в България

Опознайте Основният Закон за Онлайн Хазарта в Индия

В Индия са в сила няколко закона за хазарта, които могат да се тълкуват по различен начинр понеже няма общ закон за онлайн хазарта в Индия. Попитайте петдесет различни души за легалността на залаганията в Индия и те ще ви дадат петдесет различни отговора. В тази статия ще засегнем най-важните въпроси свързани с текущото състояние на онлайн бизнеса в страната.

Хазартът в Индия се регулира на държавно и щатско ниво. На национално ниво, хазартът попада под действието на следните три закона:

  • хазарта в индияЗакон за публичните залагания от 1867
  • Закон за игрите от 1955
  • Закон за информационните технологии от 2000

Онлайн залаганията не се споменават изрично в никой от горните три акта, така че хазартът реално е едно сиво петно в законодателството. Някои хора изтъкват мнението, че старият закон от 1867 година се отнася и за онлайн хазарта, тъй като той забранява всякакви форми на „хазарт“. Проблемът обаче е, че хазартът сам по себе си не е ясно дефиниран от закона.

Отделните щати също имат право да приемат свои закони и допълнително да регулират залаганията. Два щата, Гоа и Сиким, са разрешили работата на няколко физически казина. Останалите щати забраняват повечето форми на хазарт, залагания и покер. Изключение на национално ниво има само за конните надбягвания, които са разрешени след решение на Върховния Съд от 1996 година.

Въпреки че повечето форми на хазарт в Индия са забранени, не съществуват правни механизми чрез които хората залагащи в Интернет могат да бъдат преследвани. Това важи за всеки закон за онлайн хазарта в Индия. По тази причина, Индия е един бурно развиващ се пазар за онлайн залагания. С население от над 1.2 милиарда души и увеличаваща се средна класа, Индия е апетитен пазар за всички виртуални оператори.

Офшорни сайтове за залагания като Bet365 вече влязоха в страната и предлагат услуги на индийски клиенти. Bet365 е оператор който приема депозити в Индийски рупии и позволява залаганията на всички игри. Тъй като компанията е базирана извън страната, тя няма нужда да се съобразява с местното законодателство. А тъй като няма закон забраняващ на хората да залагат в Интернет, Bet365 може да се възползва успешно от дупката в законодателството.

Закон за Публичните Залагания от 1867

Според този закон от 1867г е забранено да отваряте букмейкърски пункт или да посещавате такъв. Законът описва „хазартната индустрия“ като „всяко място ограничено от стени, стая или друго помещение където се играят карти, игри със зарове, покер и други игри при които се рискуват пари“. Предвидено е наказание за провинилите се от до 1 месец затвор.

зала за хазартни игри в индия

Законът е обнародван повече от 100 години преди появата на Интернет, така че дебатът за това дали той се отнася и за онлайн хазарта е напълно уместен. Дали уеб сайт се смята за „място“ където се предлагат хазартни игри и услуги? Отговорът на въпроса зависи от това кой ще попитате.

Материята на текущия закон за онлайн хазарта в Индия се усложнява допълнително от поправката приета през 1976 година и следния текст:

“В раздел 6, думите „къща, място заградено със стени, стая или място“ да се заменят от „къща, стая, палатка, пространство, превозно средство, плавателен съд или място“.

Остава отворен въпроса дали Интернет се счита за „превозно средство, плавателен съд или място“? Поправката от 1976 също предшества появата на Интернет, въпреки че думите могат да се отнесат и за него, в зависимост от тълкуващия.

Освен това, никъде не се споменава определение на думата „хазарт“. Най-близкият текст до хазарта е от далечната 1867 година и раздел 12 на закона:

“Законът не се отнася за определени игри – никаква част от текстовете в закона не се отнася за игри при които се изискват умения“.

Влияние на Закона за Игрите, 1955

закон за онлайн хазарта в индияЗаконът от 1955г засяга много специфичен тип хазарт, но текстовете са прилагани за всички форми на залагания свързани с някаква награда. Накратко, законът забранява игрите в които наградата превишава сумата от 1000 рупии на месец.

Законът дефинира „игра“ със следния текст:

“игра“ е всяко състезание (независимо дали е използвана думата конкурс, фото игра, игра с липсваща дума и др.) при което отговорът е комбинация от букви, думи, фигури, аранжировка, решаване на пъзел, и за него е предвидена награда.“

Закон за Информационните Технологии от 2000

Законът за информационните технологии от 2000г е още по-сложен за интерпретиране от предните два закона, защото има много широк обхват. Той все още поражда доста спорове заради неясните обосновки и сериозните наказания при различни нарушения. Няма единодушие как се отнася към всеки един закон за онлайн хазарта в Индия

Подобно на останалите закони описани тук, и Законът за информационните технологии не споменава пряко онлайн залаганията. Въпреки това, следният текст може да се приложи и за Интернет хазарта. Все още няма случаи на попаднали под ударите на закона, но никой не знае дали законът включва онлайн залозите или не.

Ето коя е най-спорната част от закона, която може би засяга и Интернет залаганията:

валута в индия използвана за хазарт„Изпращане на обидно съобщение с електронни средства означава – Изпращане на информация чрез електронно съобщение което е грубо обидно и има заплашителен характер, може да причини инсулт, нараняване, криминално сплашване, омраза и др., или изпращане на поща с цел да заблуди адресанта или получателя за източника на подобно съобщение“

Нарушаването на този текст води до затвор до 3 години и неуточнено престъпление. Съдът в Бомбай вече отсъди, че този акт може да се прилага и при съдържание в уеб сайтове.

Биха ли могли онлайн залозите да се считат за съобщение, което може да причини нараняване? Дали те попадат под обхвата на думичката „други“? Май никой не знае, защото и до момента няма нито един обвинен или осъден по този закон.

Закон за Онлайн Хазарта в Индия – Какво Означава

Накратко, законите за залагания в Индия са объркващи, зле написани и хаотични. Реалността е такава, че онлайн залаганията са много популярни в тази страна. Няма закони, които криминализират залагането в Интернет. Ако живеете в Индия, вие най-вероятно имате достъп до огромно разнообразие от сайтове, Интернет казина, спортни залози и покер.

Няма причина да се ограничавате и да не залагате бързо и лесно от дома си. На повечето места, залаганията в Интернет са по-сигурни, отколкото ако залагате в пунктове. Милиони Индийци вече залагат и няма правни основания да не го правят.

Като малка предпазна мярка, бихме ви препоръчали да се запознаете с местните закони в конкретния щат. Индийските закони често са без особен смисъл и се прилагат напълно случайно. Винаги е добре да проверявате текстовете на местните власти преди да решите да се впускате в залагания в Интернет.