букмейкъри с лиценз в България

Закон за Онлайн Хазарта в Норвегия

Ситуацията с хазарта в Норвегия изглежда много по-зле на хартия, отколкото в действителност. Ако просто четете законите, вие ще си помислите, че нещата за норвежкия комарджия са много страшни. Съществуват два лицензирани сайта за залагания, като и двата предлагат много ниски коефициенти, ограничен избор на игри и лоша функционалност.
Всъщност, нещата не са толкова зле. Нека започнем със законите, а след това да поговорим за реалното положение на хазарта в страната.

Правен Статус на Хазарта в Норвегия

Норвегия е приела едни от най-стриктните законови текстове по отношение на хазарта в цяла Европа. Освен това, Норвегия не членува в Европейския Съюз и следователно не е длъжна да се съобразява с изискванията на съюза, както например съседите от Швеция и Финландия, които трябва да премахнат държавния монопол върху хазарта.

хазарта в норвегияЕдинствените два легални сайта за залагания в Норвегия са:

  • Norsk Riskoto – за конни надбягвания.
  • Norsk Tipping – за лотарии, спортни залози, покер, и игри със скреч карти

За да обясним моментната правна ситуация, първо трябва да се върнем малко назад във времето. През последното столетие повечето форми на хазарт са били нелегални в страната. Позволените игри са силно контролирани от държавата и могат да се предлагат само от държавни монополи.

Закони за Хазартни Игри в Норвегия

Законът от 1927 година разрешава залаганията на конни надбягвания. Според него Norsk Riskoto има право да приема залози за тези надпревари в цялата страна. Компанията съществува и до ден днешен, офлайн и офлайн. Това е единственото легално място където може да заложите на коне в цяла Норвегия.

През 1992 г закон дава права на Norsk Tipping да контролира лотарийни игри, спортни залагания и други игри в страната. По-късно, на държавния монопол се разрешава да предлага и онлайн покер на норвежци.

През 2008 година, Норвегия забранява на граждани да залагат в чужди сайтове. Това беше повод за притеснения, но до ден днешен законът не е приложен нито веднъж. Много хора от Норвегия залагат чрез нелицензирани чужди сайтове без никакви проблеми. Ситуацията е подобна на тази в много други държави, където залаганията са забранени, но законите не се прилагат.

Историята води до сегашното положение. Ако искате да спазвате стриктно закона, то може да залагате при Norsk Tipping на покер и спорт, а при Norsk Riskoto на конни надбягвания. Всички други форми на онлайн хазарт са забранени.

Какво е Реалното Положение в Страната

закон за онлайн хазарта в норвегияРеалността не е толкова страшна, колкото Norsk Riskoto и Tipping ви карат да си мислите. Факт е, че доста хора все още залагат чрез „офшорни“ сайтове, а бизнесът е в добра форма. Стотици онлайн букмейкъри по цял свят приемат норвежки клиенти. Някои дори работят с Норвежки Крони и са преведени на Bokmål и съвременен норвежки.

Доста надеждни офшорни букмейкъри, покер сайтове и казина приемат норвежки клиенти. Някои хора могат да ги нарекат „нелегални“, но всъщност те работят напълно в рамките на законите на територията на която се намират.

Да, технически е нелегално да залагате от Норвегия в нелицензирани сайтове, но това е по-скоро заплаха отколкото реален закон. Най-големият проблем който може да срещнете е отказан депозит с кредитна карта – в резултат на закон за разплащанията приет от страната през 2010 година.

Този акт е подобен на Американския закон за „Незаконни залагания в Интернет“ и се опитва да подтисне онлайн залаганията в Норвегия чрез репресии върху банки и платежни институции, и забраната те да работят с офшорни компании. Законодателството не засяга обикновените клиенти, а само банковата индустрия.

Ето така стоят нещата с онлайн хазарта в Норвегия. Законите казват едно, а хората правят друго. Според запознати с материята, един ден страната напълно ще се отвори към Интернет и ще позволи и на чужди компании да предлагат игри и да плащат данъци в страната. Това се обуславя и от без това силно разпространения онлайн хазарт сред норвежците.