букмейкъри с лиценз в България

Законодателство за Онлайн Хазарта в Швеция

Настоящият закон за онлайн хазарта в Швеция поставя цялата власт в ръцете на държавния монопол. Нещата обаче се променят, защото Европейската Комисия натиска страната да се отвори към индустрията и да разреши свободната конкуренция между различни участници на пазара. Заплахата от европейски санкции накара управляващите в Швеция да помислят върху бъдещи промени в системата.

В момента обаче, всички хазартни игри в Швеция са контролирани от държавния монопол Svenska Spel. Той регулира напълно физическия бизнес с казина, както и онлайн хазарта. Единствения легален и лицензиран в страната сайт е на Svenska Spel, но хората не са ограничени по никакъв начин да избират само тази опция.

Подобно на други държави, Швеция също има доста стриктни закони към развиващите хазартен бизнес, но се отнася либерално към обикновените хора. В страната не е престъпление да залагаш онлайн, а доста чужди компании се грижат добре за Шведския пазар.

онлайн хазарта в ШвецияSvenska Spel може и да е монополист върху онлайн хазарта в Швеция, но компанията също е обект на сериозен контрол, като по този начин за нея е много трудно да се конкурира с големите чужди букмейкъри. Например, онлайн покерът при Svenska Spel е позволен само за шведи, което означава и ограничен брой играчи. Много хора в Швеция предпочитат да влизат в нелицензирани сайтове, където отриват много играчи, по-добри коефициенти и богата селекция на казино и други игри.

 Тези игрални сайтове може да нямат лиценз за Швеция, но са регулирани от сериозни юрисдикции. Базирани са на места където онлайн хазарта е законен и според тях нямат задължение да спазват закони в други страни, особено ако тези закони нарушават принципа на ЕС за свободна търговия.

Норми и Актове за Онлайн Хазарта в Швеция

Законодателството в Швеция касаещо хазарта се състои от три големи нормативни акта. Ето най-важното за всеки от тях

Закон за Лотариите от 1994

Законът регулира всички лотарии, игри за познаване на числа, бинго, игрални машини, рулетки, игри със зарче и карти. Законът дава пълна власт на регулаторния орган в страната да издава лицензи и да осигурява спазването на законите.

Актът покрива широк набор от игри, но неговият най-голям смисъл е в поставянето на държавата на първо място. Лотарийни и други игри могат да се предлагат единствено от некомерсиални и благотворителни организации, както и от правителството – например националната лотария и залози на конни надбягвания.

В допълнение, законът поставя извън легалност рекламирането на нелицензирани и чужди лотарии. Целта на този закон е гарантиране, че регулираните игри ще останат извън обсега на криминални елементи и няма да навредят на обществения интерес.

Законът за Казината от 1999

закон за онлайн хазарта в швецияЗаконът за казината приет през 1999 година допълнително регулира игрите с рулетка, зарче, карти и други „подобни“ както и онлайн хазарта в Швеция. Голяма част от законодателството касае физическите казина. Поставя се ограничение във възрастта на клиентите, а казината имат задължение да водят отчетност за приходи и разходи по строго определен начин. Освен това се поставят и много други изисквания за работа на всички казина в Швеция.

Поправката от 2002 г

Поправката на Лотарийния закон беше приета през 2002 година с цел осъвременяването на закона и засягане на набиращите популярност онлайн залагания. Поправката дава възможност на Svenska Spel да организира онлайн игри и да е единствен лицензиран оператор за онлайн хазарта в Швеция.

Швеция срещу ЕС

Европейският Съюз отдавна обвинява Швеция в нарушаване на споразуменията за свободна търговия. ЕС няколко пъти излиза с постановления твърдящи, че държавния монопол върху хазарта е нарушение. Швеция вече няколко пъти отговаря на ЕС и казва, че има намерение да отвори пазара за конкуренцията и чужди компании които да предлагат услуги на шведски клиенти.

Нещата станаха по-сериозни в последните няколко години, след като ЕС заплаши с международни санкции Швеция за нарушения на спогодбите. Това накара правителството да действа сериозно и да търси начини да отвори пазара към конкуренцията.

Въпреки това, Шведското правителство и друг път е казвало, че „предстоят промени“, но нищо не се е случвало. След като хазарта е доста печеливш бизнес, правителството не е много склонно да отвори индустрията за чужди компании.

Ние вярваме, че Швеция наистина ще приеме нов закон рано или късно. И в момента шведите не ги грозят наказания за залагане в нелицензирани хазартни сайтове, така че пазарът на практика вече е отворен за конкуренцията. Швеция би могла лесно да отпусне хватката върху хазартния бизнес и да позволи на други оператори да предлагат услуги в страната. В същото време, властите могат да позволят и на чужди онлайн оператори да влязат в бизнеса при условие, че плащат лицензионни такси и данъци