букмейкъри с лиценз в България

Закон за Онлайн Залозите във Великобритания

Онлайн залозите във Великобритания са законни и регулирани от Хазартната Комисия, която е формирана със Закона от 2005 година. Онлайн покер, спортни залози, казино игри, бинго и лотарийни игри – всички те попадат в обсега на регулация от Комисията. Всеки искащ да предлага тези игри на граждани от Великобритания трябва да има издаден лиценз от управляващия орган.

Това е страхотна новина за всички наши читатели от острова, защото те имат огромен избор от сигурни и лицензирани сайтове. За разлика от други страни, правителството в Кралството не криминализира онлайн залаганията. Вместо това, то създава една сигурна среда с пълна защита на играчи и оператори.

Хазартните закони в други части на света са неясни и противоречиви. Това не е така във Великобритания. Благодарение на Закона от 2005 година се създаде ясна рамка за предлагане на игри и залози в Интернет. Единственото изискване е клиентите да имат 18 години и връзка с мрежата.

Закон за Хазарта от 2005 Година

онлайн залаганията във великобританияЗаконът за хазарта от 2005 година вкара страната сред отличниците в регулирането на онлайн залозите във Великобритания. Той прие процедури по лицензиране, на които трябва да преминат всички оператори с цел максимална защита на клиентите. Началният текст на закона показва главните цели на новата лицензионна система:

  1. Невъзможност за ползване на хазарта за престъпни цели или нарушения, или като средство за престъпления.
  2. Осигуряване на честност и справедливост.
  3. Защита на деца и други уязвими хора от вреди и експлоатация в следствие на хазарт.

Операторите трябва да докажат, че са финансово стабилни и способни да поддържат това си състояние. Те трябва да предлагат честни игри на клиентите си. Актът създава Комисията, която следи за лицензирането и текущото състояние на сайтовете предлагащи хазартни услуги.

Законът за хазарта прави възможно лицензирани оператори да рекламират услугите си в страната. Погледнете някое голямо спортно събитие и вероятно ще видите поне една реклама на букмейкър, сайт за бинго или друг хазартен оператор. Тези реклами са възможни именно благодарение на закона за регулиране на  хазарта.

Комисия за Онлайн Залозите във Великобритания

Комисията по хазарт е създадена със Закона за хазарта от 2005 година. Тя регулира всички форми на хазарт, лотария и бинго на територията на страната. В това число се включват всички базирани във Великобритания онлайн хазартни игри. Единственият аспект, който не е регулиран от комисията са спред залаганията – те се управляват от Финансовите власти.

Главната функция на комисията е да наблюдава спазването на трите цели постановени от закона от 2005 година. Накратко, комисията осигурява безопасността и честността на всички форми на хазарт, като предпазва деца и други уязвими индивиди.

Въпреки това, комисията претърпя сериозен удар по доверието си след падането на сайта за спортни залози Canbet. Компанията имаше ликвидни проблеми в края на 2013 година и през следващите няколко месеца беше подложена на хиляди искания от клиенти за дължими суми. Ситуацията с Canbet се влоши още и сайтът в последствие затвори, като той все още дължи пари.

онлайн залози във великобританияПо-късно комисията излезе със становище, че няма как да наглежда финансовото състояние на всяка една компания по всяко време. Комисията заяви, че не може да отнеме лиценза на Canbet заради риск от бъдещо влошаване на състоянието на компанията и риска тя да не може да изплати задълженията си.

Canbet върна доброволно лиценза си обратно през Май 2014 година, но все още не е върнала всички пари на клиентите си. Серията от събития около Canbet удариха върху доверието в Комисията по Хазарт. Състоянието на онлайн залозите във Великобритания все пак е десетилетия по-напред от това в САЩ и други държави. Въпреки това, тези събития показаха, че никой не е застрахован съвсем изцяло от неблагоприятни събития.

Значение на Белия Списък

Законът забранява на чужденци и субекти без лиценз от комисията да рекламират услуги на клиенти от Великобритания. Белият списък изключва определени субекти от забраната, при условие, че те докажат поддържането на стандартите приети от Закона през 2005 година.

Оператори с лиценз под някоя от следните юрисдикции се считат за „надеждни“ и могат да предлагат услуги на клиенти от Обединеното Кралство. Някои от най-големите имена в индустрията (като William Hill) са базирани на други територии, с цел плащането на по-ниски данъци. Ето го и белия списък:

  • Държави от Европейската Икономическа зона (EEA)
  • Олдърни
  • Антигуа и Барбуда
  • Гибралтар
  • Остров Ман
  • Тасмания

Хазартната комисия счита горните юрисдикции и лицензираните от тях оператори за достатъчно надеждни за да им позволи да предоставят услуги на клиенти от Великобритания.

Белият списък предизвиква и спорове относто онлайн залозите във Великобритания. Някои официални лица изтъкват мотива, че лицензиращата комисия изобщо не е стъпвала на тези територии и няма необходимата информация за да твърди, че операторите там са напълно безопасни и спазват най-високи стандарти.

Други опоненти на списъка твърдят, че той нарушава Закона от 2005 година, който изрично забранява всякакви чужди оператори да развиват дейност в страната. През последните няколко години не сме чували много критики от тези противници, което означава, че нещата вървят добре.