букмейкъри с лиценз в България

Подробен речник на термините в спортните залози необходими на всеки

Първият досег с онлайн залаганията може да е стресиращ заради многото използвани термини в спортните залози, чието значение трябва да научите. Цялото това многообразие на термини в залаганията може сериозно да наруши радостта от игрите. Отделете малко време и се запознайте с различните термини и фрази, които може да срещнете докато залагате. По този начин ще се чувствате по-комфортно и ще заприличате на един сериозен играч.

Термините в залозите, които първо трябва да усвоите, са свързани с коефициентите и поставянето на залога. Те са често срещани, но тяхното добро познаване може да ви спаси от някои конфузни ситуации по време на игрите. След като сте усвоили добре всички тези понятия ще може да се насочите и към по-сложни неща и специфики в залаганията.

В този речник на онлайн термините в залаганията искаме да покрием и обясним всеки един от тях.

Ако не откривате дадено понятие/фраза, молим да ни го изпратите за да го добавим в този списък!

А

Акумулатор: серия от залози на различни събития. Всички изходи трябва да са познати за да спечелите.

Анте Пост: Залог за събитие, чийто изход е далеч в бъдещето – седмици, месеци или години напред. Например, когато заложите за шампион в Англия, но още преди старта на първенството. Подобни залози се наричат „Анте пост“ залози. Терминът произлиза директно от надбягванията с коне. Поставянето на такъв залог може да ви донесе голяма печалба при благоприятно развитие, като имате възможност и да се подсигурите със залог на друг тим, ако вашият е станал фаворит.

Азиатски Хендикап: Азиатските Хендикапи са специални хендикапи много популярни в далечния Изток, които обаче са се разпространили и по целия свят. В допълнение на типичните +1, 0 и -1 хендикапи предлагани обикновено, Азиатските хендикапи позволяват залог при ¼ , ½  и ¾ разлика. На пръв поглед това може да е безсмислено за вас, тъй като който тим печели при хендикап ½, той ще спечели /или загуби/ и при  ¼. Между  ¼ и  ¾ гол обаче има повече отколкото предполагате. При нормалните хендикапи, на аутсайдера се добавя гол към резултата от мача. Ако не се приложи хендикап (0:0), то мач завършил
наравно ще доведе до върнат залог. Ако някоя от страните спечели, то единия залог ще е печеливш а другия губещ. Подобно е и при 1 гол (0:1) и 2 гола (0:2) Азиатски хендикап.

Азиатски Хендикап – Приложение: Когато се използва хендикап  ½, то залогът може да е само печеливш или губещ – равен залог е невъзможен.
термини за спортни залозиАко хендикапът е поставен на ¼ (или ¾, 1¼, 1¾ и подобно) част от гола, то тогава всеки залог на мача ще се разпредели на по-малки части – половината от залога отива за хендикап ¼ част от гола по-малко от офертата, а другата половина за ¼ част от гола повече. Например, при хендикап ¼ гол, половината от залозите ще бъдат отчетени сякаш хендикапа е 0, а другата половина сякаш хендикапът е ½. Следователно, ако тим спечели хендикап с ½ или повече, заложилият ще спечели целия залог. Ако тимът загуби с ½ или повече, заложилият ще загуби целия си залог. Единствено когато резултатът попадне в рамките на ¼ хендикап крайния резултат е различен от стандартния хендикап. Ако отбор спечели хендикап с ¼, то половината от залога е печеливш, а половината се възвръща. Например, ако заложите 10 лева на коефициент 1.95 за предимство ¼ , то равен резултат ще ви донесе печалба от 4.75 лева. Това е познато като „печалба 1/2“. Ако тимът изгуби с ¼, заложилият ще получи единствено половината от залога си обратно. Това е познато още като „загуба 1/2“.

Аутсайдер: Отбор/играч, който се очаква да загуби срещата.

Б

Букмейкър: Компания лицензирана да приема залози за резултати от събития, и която определя коефициенти за тези събития и ги предоставя на клиентите си.

Бар: Показва най-ниския вероятен коефициент при конете, които не са упоменати в прогнозата. Коефициентът е по-голям от 50 към 1.

Банкер: Селекция която е считана за много, много сигурна. Често се използва в комбинации като сигурен залог.

В

Г

Голиат: Система Голиат се състои от 247 залога на 8 различни събития. Състои се от 28 двойни, 56 тройни, 70 четворни, 56 петорни, 28 шесторни, 8 залога с по седем срещи + 8-те мача в права колонка. Минимумът е 2 познати изхода за да спечелите.

Д

Двойни: Комбинация включваща две селекции. За да спечелите трябва да отгатнете изхода и от двете.

Двойно действие:  Залог „ако“. Той се прилага ако предходния е спечелен, равен или отменен.

Двоен шанс: Понякога букмейкърът може да предложи не 3 изхода от мача, а само 2. Той е познат като залог „двоен шанс“. Предлагат се два коефициента – за равен и победа на единия или другия отбор. Ако сте заложили на 1Х, а резултатът е 2 , то залогът ви е губещ. Коефициентите са доста по-малки отколкото индивидуалните коефициенти за 1 и Х, защото шансът ви за печалба е много по-голям, отколкото ако играете на сингъл.

Дрифт: Когато коефициентът се променя (нараства), често заради липса на подкрепа/залози.

Е

Екшън: Един залог, независимо на какво.

Екзотика: Всеки залог различен от стандартния. Може да е уникално предложение.

Ж

З

Залог: Поставяне на залог за изход на дадено събитие

Затворена игра: Среща се често при Американските спортове – събитие, което е ограничено за залагания от букмейкъра. Обикновено се случва, когато има лошо време, контузия, или други извънредни събития променящи драстично шансовете на единия отбор да спечели.

Запознат: Добре информиран човек, който залага.

Залог за първо полувреме: Залог за отгатване на резултата от първото полувреме.

Затягане: Ако букмейкърът регистрира липса на активност по даден мач, той може да затегне или повиши коефициентите с цел да привлече потребители.

Залог на мач: Най-популярните залози са именно тези на спортни мачове. Участват два отбора, а фиксираните коефициенти се предлагат за победа на всеки от отборите. Мачът завършва с победа или загуба за единия отбор, но при някои спортове има и равен мач, за който също се предлага коефициент. Футболните залози са познати и като залози 1Х2. Във фиша знакът 1 означава победа за домакина, Х е равен, а 2 е победа за гостуващия тим.

И

Й

К

Канадски: Канадски (още познат като Супер Янки) се състои от 26 залога, включващи 5 селекции на различни събития. Залогът се състои от 10 двойни, 10 тройни, 5 комбинации 4 от 5, плюс всички срещи в една колонка. Нужни са ви минимум 2 познати срещи за да спечелите.

речник термини спортни залозиКоефициенти: Това е цената на която букмейкърът ви приема залога. При познаване заложената сума се умножава по коефициента и формира печалбата ви. По подобен начин се изчисляват и печалби от онлайн казино.

Комбинации: Друг термин за Акумулатори. Двойни и тройни са доста популярни сред залагащите на мачове. Двоен залог включва две селекции на различни събития, като и двете трябва да са познати за печалба. Общия коефициент се смята като се умножат коефициентите на отделните познати мачове. Акумулатор се състои от 4 или повече срещи. Често, единственото ограничение за броя на мачове в комбинация е максималната сума на печалбата позволена от букмейкъра.

Коефициенти за: Цената когато коефициента е по-малък от 2

Коефициенти срещу: Цената когато коефициента е по-голям от 2

Комарджия: Човек залагащ на спортни или други събития.

Кръг Робин: Серия от три или повече тимове в комбинация 2 от нещо.

Л

Линия: Текущите коефициенти за дадено събитие.

Лей: (Lay) Когато букмейкърът приеме даден залог. Букмейкърът често се нарича „лейър“. Можете сами да приемете залог благодарение на борсите за залози (вижте отделната секция в този сайт)

Лок: Термин от САЩ, свързващ се с почти сигурна печалба.

М

Максимален залог: Максималната сума, която букмейкърът може да приеме за дадено събитие

Маймунка: Букмейкърски жаргон означаващ 500 EUR.

Н

Над/под: Популярни залози при футболните мачове. Най-разпространеният залог е за над 2.5 гола или под 2.5 гола в мача. Коефициентите се представят не като цели числа,  което значи, че няма вариант за равен – възможни са два изхода – печалба или загуба. Някои букмейкъри обичат да предоставят повече възможности. Например – по-малко от 2 гола, точно 2 гола, над 2 гола. Други компании предлагат още – като по-големи коефициенти за +3.5, +4.5 и т.н. гола в мач. Виж повече в страницата за залози на над/под брой голове.

Нап: Най-добрия залог за деня.

Няма действие: Залог който не е нито печеливш, нито губещ.

О

Over-round: На теория, при залозите трябва да има 100% възвращаемост –  ако хвърлите монета 100 пъти половината пъти ще се падне ези, а половината тура. Това обаче не е така – букмейкърите работят с определен марж на печалбата, така че числото е под 100%. В случаи когато то е по-голямо от 100% имаме ‘over-round’ или свръх пазар.

П

Парлей: Американски термин за акумулатор.

Патент: Патент се състои от 7 залога на 3 селекции от различни събития. Залогът включва 3 сингъла, 3 двойни и 1 тройна. Един познат мач гарантира печалба.

Пони: Букмейкърски жаргон за 25 EUR.

Пермутации: Съществува начин да сложите 7 залога на само 3 събития, което некоректно се счита за пермутация. Представете си следните селекции: Болтън да бие Чарлтън, Лийдс да бие Ливърпул и Саутхямптън да бие Тотнъм. Първо, всяка селекция може да се вземе като отделен сингъл мач. Второ, възможна е една единствена тройна колонка, като общия коефициент се получава след умножение на трите единични. Съществуват и 3 двойни залога – 2 от 3. Тази серия от залози е позната като патент или трикси, при условие, че не играете мачовете като сингли. Колкото по-голям е броя на срещите, толкова повече комбинации има. Комбинациите не са ограничени до двойни. Например, може да изберете 4 мача – получават се 6 комбинации от двойки, 4 тройки и една четворна колонка.

Под: Много популярни футболни залози на точен резултат – познати са още като над/под. Най-разпространените пазари тук са залозите на над или под 2.5 гола в мача.

Победител / Призово място: При събития с много участници дори фаворита може да има много голям коефициент. За да увеличите шансът си за печалба от този залог, може да играете на победител / призово речник за спортни залозимясто. Всъщност сякаш играете с два залога – един за победа и един за второ място. Призовото място е част от коефициента за победа. Този процент може да варира според събитието и спорта, но винаги е поместен предварително ако се предлага. При футболен шампионат, залогът обикновено се разпределя по равно между първо и второ място. Например ако заложите 10 лева на Англия за Европейски шампион при коефициент 10.00, и Англия спечели купата вие ще спечелите 150 лева – 100 лева от печелившия залог и 50 лева от залога за второ място при коефициент ½ или 5.00. Ако Англия загуби финала ще вземете само 50 лева или ще сте напред с 40 (50 лева печалба минус 10 лева залог).

Първо полувреме / краен резултат: Някои букмейкъри предлагат залози само за първо полувреме, но най-често срещаните са ПП/КР – или двоен резултат. При този залог трябва да познаете резултата едновременно от първото полувреме и крайния резултат. Съществуват 9 вероятни възможности за изход на срещата. Този залог е популярна алтернатива на сингъла, особено когато единият отбор е голям фаворит и коефициента му е малък. Рискът е значително по-голям, тъй като възможностите са 9, а не 3, но пък може да грабнете много добър коефициент. Обикновено, най-високия коефициент е тогава, когато домакинът печели първото полувреме, но губи мача след 90-те минути. Понякога може да срещнете коефициент от рода на 36.00 или дори по-висок, ако отборът загубил срещата е фаворит.

Първи голмайстор: Залог за играч, който първи ще вкара гол в мача.

Първо полувреме: Залог единствено и само на резултата след първите 45 -минути от мача.

Р

Резултат от първо полувреме: Залог за познаване на точния резултат след първите 45 минути от мача.

Рънър: Някой който залага от името на друг човек

С

Стойностен залог: Просто казано, това е залог за който вярвате, че предлаганите коефициенти са по-високи от математическите шансове за благоприятен изход. Това означава, че ако тенис играч има реални математически шансове за победа 50%, а коефициентът за него е по-висок от 2, това е стойностен залог.

Срещу спреда Залог при който се опитвате да отгатнете кой отбор ще покрие залога, но не задължително кой тим ще спечели.

Спред индекс: Индекс базиран на броя на головете или точките отбелязани в дадена среща

Скаут:  Човек който изчаква необикновено силен залог.

Сингли: Най-простия тип от всички залози. При залога „сингъл“ е включен само един мач и има само един възможен изход – при повечето спортове изходът е победа или загуба, но при Азиатските хендикапи има и други възможности. При прост сингъл победа/загуба – селекцията трябва да е позната за печалба. Типичен сингъл мач е Ливърпул да победи Ман Юн при коефициент 2.00. Ако Ливърпул спечели и сте заложили 10 лв – ще спечелите 20 лв. Ако мачът е равен или победи Манчестър – няма да вземете нищо.

Специални залози: В опит да привлекат още повече хора, компаниите предлагат доста по-разнообразни залози от типичните за един мач – т.н. специализирани пазари. Специалните залози включват коефициенти за брой корнени, жълти и червени картони, залози за първи и последен голмайстор и др. Тези залози произлизат от спред пазарите.

Супер Хайнц: Супер Хайнц се състои от 120 залога на 7 различни събития. Включени са 21 двойни, 35 тройни, 35 четворни, 21 петорни, 7 шесторни и акумулатор. Минимално са нужни поне 2 познати изхода за някаква печалба.

Супер Янки: Виж Канадски

Т

Точен резултат: Популярен залог сред феновете на футбола. Коефициента зависи от силата на отборите и шансовете им за победа. Заложилият трябва да познае точния резултат от срещата.

Точков спред: Предварително определена разлика в точките между двата опонента – поместени от букмейкъра.

Tик-Так: Знаци за комуникация при надбягванията с коне.

Тройни: Тройни е един залог на 3 селекции от различни събития. Всички три трябва да са познати за печалба.

Трикси: Трикси се състои от 4 залога включващи 3 селекции от различни събития. Включени са 3 двойни и един троен. За печалба е нужно да познаете поне 2 селекции.

Ф

Фаворит: Отборът или играчът, който има най-големи шансове за победа.

Форма: Графика показваща последните няколко мача на даден отбор.

Х

прегледай терминитеХендикап:  Система прилагана от букмейкърите към единично събитие с цел предоставяне на повече опции на залагащите. Например, по-слабият отбор може да започне мача с гол предимство. В САЩ се ползва термина спред. При частичните хендикапи (0.5, 1.5 и т.н) няма възможност за равен изход.

Хендикапър: Човек който изучава, оценява и залага на спортни събития и/или гонки.

Хеджиннг: Включва залагане на противоположния изход спрямо оригиналния залог. Целта е да се гарантира печалба и да се намалят рисковете.

Хайнц: Система Хайнц се състои от 57 залога включващи 6 селекции от различни събития. Включват се 15 двойни залога, 20 тройни, 15 четворни, 6 петорни и комбинация. Нужно е да познаете поне 2 селекции за печалба.

Хук: Половин точка добавена към един от двата отбора при американски футбол, баскетбол или други спортове.

Ц

Цена: Спортни или хазартни коефициенти

Ш

Шарп: Изтънчен или професионален комарджия

Щ

Щастливите 15: Състои се от 15 залога включващи 4 селекции от различни събития. Залогът включва 4 сингъла, 6 двойни, 4 тройни и една четворна колонка. Ако дори една среща е позната, то ще спечелите. Ако всички селекции са печеливши ще получите допълнителни 10% към общата печалба. За да се класирате за този бонус трябва да познаете всички срещи – без върнати или отменени. Тази система се предлага само при конни надбягвания и гонки с кучета. Съществуват и комбинации Щастливите 31 и Щастливите 63.

Я

Янки: Янки се състои от 11 залога върху 4 селекции от различни събития. Включени са 6 двойни, 4 тройни и комбинация. Трябва да познаете поне 2 срещи за печалба.

GamCare: Национален информационен център във Великобритания – помощ и практически съвети, преодоляване на социални проблеми в резултат на залагания.

IBAS: Независима система за арбитражи. Пусната е за да помага при спорове между страните – букмейкърите и клиентите им.