букмейкъри с лиценз в България

Как се определят стойностните залози?

Цена, риск и ползи. Това са трите елемента които трябва да вземате в предвид при стойностните залози. Но какво точно представлява един стойностен залог? Както подсказва и името, това е залог с много добро съотношение между стойност и възможна печалба. Това не е залог, който поставяте всеки ден. Много често този тип залог е на селекция, на която обикновено не бихте рискували парите си – но в този случай статистиката го подкрепя. Защо не пробвате в сайт за спортни залози?

Намиране на стойностен залог

Да приемем, че футболен отбор печели 40% от мачовете си като домакин. Вероятността за домакинска победа съответства на десетичен коефициент 2.50. Ако заложите 10 лева на отбора и той победи вие ще спечелите 25 лв или сте на печалба +15лв. Но стойностните залози не са базирани просто на единична среща. Трябва да наблюдавате цялостната картина, за да откриете дали даден залог е наистина стойностен.

Да разгледаме следната хипотетична ситуация: сезонът се състои от 10 мача и вие залагате на Уест Хям, които печелят 40% от срещите си. Това означава, че ще загубите 6 фиша от 10 и ще сте на нула. Ще загубите 6 залога х 10 лева и ще спечелите 4 х 15 лв. Съотношението риск / печалба тук не е добро за да наречем този залог стойностен.

стойностните залозиАко обаче букмейкърът дава за всяка среща на Уест Хям коефициент от 2.80, то бихте могли да обмислите евентуален залог. Четири познати при коефициент 2.80 ще ви донесат обща печалба от 72 лв. Ако сметнем 6-те губещи залога по 10 лв ще получим сумата от 60 лв. При тази ситуация ще сте на обща печалба от 12 лв от тези десет залога за Уест Хям. Само вие може да определите дали цената, риска и печалбата от даден залог са достатъчни за да го наречете стойностен. Винаги разглеждайте печалбите и загубите в дългосрочен план.

Обмислете залога преди да посетите следните букмекъри

*В сила са условията на букмейкърите!

Не избирайте винаги фаворита

Помнете че вие се водите по коефициентите предлагани от букмейкъра. Не залагайте през цялото време на фаворитите – това не е добра стратегия при стойностните залози. Защо? Предполага се, че фаворитите имат най-голям шанс да спечелят, нали така? Точно по тази причина букмейкърите им поставят по-ниски коефициенти отколкото е реалния процент шанс за победа на съответния отбор. По този начин букмейкърите реализират печалба. Не е добре винаги да залагате за победа на Манчестър Юнайтед. Винаги трябва да играете срещу коефициента, защото букмейкърите целят именно възможно най-много хора да подкрепят фаворитите. При тези залози са именно най-големите печалби за букмейкърите.

Манчестър Юнайтед 1.66, Равен 3.75, УБА 5.00

Като вероятности нещата стоят по следния начин:

Манчестър Юнайтед 60%, Равен 26%, УБА 20%

Общия сбор на процентите в този случай е 106%, което означава, че допълнителните 6% над 100-те са печалбата на букмейкъра заради по-ниския предложен коефициент за Юнайтед. Ако 100 души заложат по 10 лева на Манчестър Юнайтед, 100 души по 10 лв за равен и 100 души по 10 лв за УБА, то сметката за букмейкъра ще е следната:

  • При победа на Манчестър Юнайтед: Изплатени печалби 666.67 лв (остава 333.33 лв печалба от заложените 1000 лв на Юнайтед, плюс 1000 лв от залозите за равен и 1000 лв за победа на УБА. Букмейкърът реализира обща печалба от 2333.33 лв.
  • При равен: Изплатени печалби за 2,750 (букмейкърът все още е на печалба от 250 лв от общо заложениет 3000 лв за този мач).
  • При победа за УБА: Печалби за 4,000 (букмейкърът е на обща загуба от 1000 лв). Виждате как букмейкърите имат изгода от това да играете на фаворита, докато вие нямате.

Оценка на вероятностите

Винаги правете проучване в търсене на стойностните залози. Възможно най-задълбочените анализи и проучвания ще ви помогнат да разберете по-добре коефициентите и реалната им стойност. Страхотен начин за оценка на стойностен залог е пресмятане на косвените вероятности за даден изход на база на анализиране на статистически данни. Първият пример с Уест Хям е изцяло базиран на процента победи на тима през последните три сезона.

Трябва да разберете и нещо друго – нещата никога не са статични и се променят – отборът едва ли ще печели точно 40% от срещите си. При същата система нека да приемем, че Уест Хям губи всички пет гостувания и печели четири от домакинските си срещи. Ситуацията бързо може да се промени във ваша полза, ако тимът спечели още само един мач и докара процента на успеваемост до 50%. Винаги вземайте под внимание другите фактори – например дали отборът има мач от Европейски турнир през седмицата и как той може да му се отрази на мача през уикенда.

Коефициенти и вероятности

kоефициенти и вероятностиОт коефициентите може лесно да изчислите вероятностите за стойностен залог. Да приемем, че разглеждате футболен мач и ще залагате на краен изход. Отбор А е с коефициент 3.00 – това означава, че шансът им за победа е по-малък от 50%. Един мач има три възможни изхода – 1, Х или 2., така че реално вашият шанс за загуба е 66%. Коефициентите предлагани от букмейкъра никога не са равномерни и не съответстват на реалния шанс. Букмейкърът няма никога да предложи два коефициента по 2.00 за един тенис мач, дори и ако тенисистките са абсолютно равни по сила и имат по 50% шанс за победа. Единият може да е с коефициент 1.83, като точно тук се крие печалбата на букмейкъра. Може да превърнете коефициентите във вероятности, но това ще е вероятността определена от букмейкъра, а не реалната.

Други вероятности при стойностните залози

Едно проучване може да ви насочи в правилната посока. Например разглеждате формата на даден отбор като гост и установявате, че той е загубил едва 2 от последните си 8 мача срещу опоненти от първата половина на таблицата. Това е доста добре, а вероятността тимът да избегне загуба и в следващия си мач е голяма, особено ако играе с по-слаб отбор. Това са едни прости примери за оценка на вероятностите и за това на какво трябва да обръщате внимание. Никога не базирайте решението си за стойностните залози само на един фактор. Винаги гледайте двете страни на монетата.

Сравнение на коефициенти

Ако видите, че даден отбор има 60% шанс за победа, а коефициентът му средно е 1.66, то вие трябва да решите дали в дългосрочен план залогът е стойностен. Може да използвате натрупаните до момента знания за шансовете за победа и да ги използвате за да сравните коефициентите предлагани от различните букмейкъри. По този начин може да откриете най-добрия стойностен залог. Отново ключът е в детайлите и проучванията. Съществуват и достатъчно на брой инструменти, които могат да ви послужат добре.