букмейкъри с лиценз в България

Коефициенти при онлайн залаганията и как да ги конвертираме във вероятности

Разбирането на различните видове коефициенти може да ви помогне за придобиване на една по-ясна представа не само за стойността на залога, но и за характера на спортното събитие на което залагате.

Защо е необходимо да има коефициенти?

Например, нека да разгледаме един футболен мач между Барселона и Реал Мадрид с три възможни изхода – победа за домакина, равен и победа за гостуващия отбор. Ще приемем, че са валидни следните коефициенти за този мач – 4/6 за Барселона, 11/4 за равен и 4/1 за Реал. На база на тези коефициенти можем да определим вероятностите за завършек на срещата прогнозирани от съответния букмейкър.

Букмейкъри поддържащи десетични и дробни коефициенти

*В сила са условията на букмейкърите!

Какво представляват дробните коефициенти?

Как изглеждат дробните коефициенти?Първото нещо, което трябва да разберете е какво означават дробните коефициенти. Например да разгледаме един коефициент от 2/1 (3.00). Той означава, че трябва да заложите една единица за да спечелите две. Коефициент от 4/1 (5.00) означава, че залагате една единица за да спечелите 4. Има и по-ниски коефициенти – например 1/ 2 – трябва да заложите 2 единици за да спечелите 1. Или нагледно – при 1/ 2 (1.50 при десетични) залагате 1 лев, а печалбата ви е 0.50 лева. При залозите винаги има зависимост между риск и евентуална печалба.

Високите коефициенти като 2/1 предполагат по-малки теоретични шансове за печалба, докато 1 /2 е по-вероятно да излезе, защото при него рискувате два пъти повече от вероятната стойност на печалбата. Няма никаква разлика между десетични и дробни коефициенти, освен тази, че десетичните включват и вашия залог, а дробните само чистата печалба.

Например, дробен коефициент 3/1 означава, че при 1 заложен лев печалбата ви е 3 лева, но ако добавите и залога вие реално ще получите 4 лв обратно по сметката си. Този дробен коефициент съответства на 4.00 по десетичната система – при един заложен лев ще получите 4 лв обратно. Доста хора предпочитат именно десетичните коефициенти, защото са по-разбираеми.

Конвертиране на дробни коефициенти в десетични

Разлика между дробни и десетични коефициенти няма, но ако желаете да ги преобразувате има много лесен начин за това. Тази проста формула х/у + 1 ви позволява съвсем лесно да превърнете дробите в числа.

Например, от 4/6 за Барселона се получава следното 4/6 + 1 = 0.67 +1 = 1.67.

Формула за преобразуване на дробните коефициенти в десетични

x/y + 1

Превръщане на коефициенти във вероятности

Сега ще ви обясним каква е вероятностна за печалба при даден коефициент. Отново с една проста формула двете дробни числа се събират и се разделят на второто число – резултатът е процента вероятност.

Например, 4/6 за Барселона – събираме 4 и 6 и получаваме 10 след което делим това число на 6 и го умножаваме х 100. Или има 60% вероятност Барселона да спечели мача, съобразно определения от букмейкъра коефициент от 4/6 или 1.67.

Дробни коефициенти към вероятност – формула за преобразуване

y / (x +y) x 100 = z

Пример: 4/6 се преобразува на 6 / (4 + 6) x 100 = 60%

Продължавайки по същия сценарий, нека да вземем коефициента за равен мач – 11/4. Разделяме 4 на 15 и получаваме 0.26 х 100 = 26% вероятност за равен. За Реал Мадрид от 4/1 се получава вероятност 20%. Ето че определихме трите вероятности за изход от мача в проценти

Момент, 60% за Барселона, 26% за равен и 20% за Реал прави 106% а не 100%. Защо? Това се получава заради заложената от букмейкъра печалба – коефициентите включат заложената от букмейкъра норма на печалба. Четете по-надолу за повече детайли.

Важно: Най-лесният начин за превръщане на десетичните коефициенти във вероятности е просто да разделите 100 на коефициента. Например, при 100 разделено на коефициент 2.50 се получава вероятност от 40%.

Как да изчислите вероятностите за дадено събитие

Всички спортни залози се базират на шанса. Разбира се, съществуват и непредвидени неща – като например Барселона да загуби като домакин, а това със сигурност прави услуга на букмейкъра и само на малък процент от залагащите. Процента на вероятност насочва за евентуалната печалба на букмейкъра. Да вземем например коефициента за Барселона от 4/6 или 1.67. Вече обяснихме как той се трансформира във 60% вероятност за печалба. Нека да го обърнем наопаки и ще видим, че вероятността за загуба е 40%, което не е много далеч от 50 на 50. Това прави залога за Барселона не чак толкова атрактивен, колкото изглежда на пръв поглед.

Но залога за Реал Мадрид има 80% шанс да бъде загубен, което е много повече от 50%. Реално залагащите имат много по-малка вероятност да спечелят от този по-голям коефициент. Съществува голяма дилема – колко сте склонни да рискувате при всеки един сценарий?

Равният мач е добър за букмейкъра, защото повечето хора залагат на единия от двата отбора. Когато резултатът е равен, почти винаги букмейкърът реализира големи печалби. Компаниите разполагат със специалисти, които анализират възможните изходи и на тази база определят коефициентите.

С малко практика може да се научите да разпознавате вероятността за даден изход на база на предложения коефициент. Само помнете, че ако шансът е под 50%  то има по-голяма вероятност да загубите.

Как да изчислите маржа на букмейкъра

марж на печалба на букмейкъраСъществува едно нещо наречено марж, с което букмейкърът извлича печалба от залозите. В един футболен мач с три възможни изхода всеки може да изчисли какъв е заложения процент печалба от компанията. При събитие с два изхода, например тенис мач, където единия играч е с коефициент 1.9, а другия е 2.0, формулата за изчисляване на маржа е следната: 1/коеф х 100 – 1/коеф х 100. В този случай се получава 1/1.9*100 + 1/ 2.00*100 = 52.63 + 50 = 102.6. Това означава, че букмейкърът работи с марж от 102.6% за този мач.

Например да приемем, че този мач е едно хвърляне на монета, където шансът винаги е равен на 50%. Ако заложите 10 пъти, то шансът ви за печалба на теория е 5 от тези 10 залога, а букмейкърът няма да извлече никаква печалба от вас. Точно затова букмейкърите променят коефициентите така, че общата вероятност от всички изходи от мача да е повече от 100% (в горния случай 102.6). По този начин те ще реализират печалба от всяко едно хвърляне на монетата.

Ако залагащият слага по 10 лева на всяко от десетте хвърляния на монетата и познава 5 от тях при коефициент 1.90, то печалбата за играча е 9 лева от всеки залог или общо 45 лева.

В същото време, букмейкърът ще прибере 55 лева от тези 10 залога. Дори и броя на познатите да е равен на загубените, букмейкърът винаги печели просто защото той леко намалява коефициента за всеки изход от срещата. За сравнение, ако нещата винаги бяха 50 на 50 и компанията не беше заложила печалба предлагайки два коефициента по 2.00, вие щяхте на печелите 10 лева за всеки познат мач или хвърляне на монета.

Какво означават американските коефициенти и как да ги превърнем в разбираеми за нас

Може да срещнете и американски коефициенти, които са доста объркващи. Ще видите нещо като -150 или +150 за определен пазар. Тези числа означават следното: негативното число показва колко трябва да заложите за да спечелите 100 единици. Или трябва да сложите 150 лева за да спечелите 100 (това е равносилно на коефициент 1.67 по десетичната система). Разбира се не трябва да залагате точно 100 лева. Положителното число при Американските коефициенти показва печалбата при залагане на 100 лева. Например, коеф. +150 означава, че при заложени 100 лева ще спечелите 150 – равносилно на десетичен коефициент от 2.50.

Ако искате да превърнете негативния коефициент в десетичен /например -150/, разделете 100 на коефициента (като положително число) и прибавете 1. Или: 100/150 +1 = 1.67.

За превръщане на положителния американски коефициент в десетичен: разделете числото на 100 и добавете 1. Например +150 ще стане 2.50 (150/100+1).