букмейкъри с лиценз в България

Стойност и размер на залозите – стратегии и методи

Какъв размер на залозите мога да си позволя да загубя докато залагам онлайн? Предполагаме че всеки един от вас рискува изкарани с много труд и пот пари. Много е важно да спрете и да помислите за финансовите аспекти на залаганията. При тях именно вие рискувате всичко, а букмейкърът – нищо. Ваша е грижата да следите за финансите си. Ето защо един от първите съвети за всички начинаещи играчи е да си изградят „банка“ – размер на залозите. Не бива да се залага с пари заделени за нещо друго – например за сметката за тока. Определете си една сума и я оставете настрана от ежедневните разходи – това е вашата банка за залагания. Винаги дръжте банката и останалите средства разделени. Когато си определите банка трябва да си съставите и план – по дни, седмици, месеци. Както и да разпределите определената за залагане сума, в никакъв случай не залагайте повече от тавана.

Оператори на които да заложите

*В сила са условията на букмейкърите!

Ограничавайте се

Преди да отворите някой сайт за залагания трябва да поставите ред във финансите си. Защо? Така по-ясно ще може да виждате с какво разполагате и какво може да си позволите. Знаейки какво печелите и колко харчите за месеца ще може да си съставите по-добър план за залаганията за периода. Например, ако този месец сте си определили сума от 50лв за залагания, то в никакъв случай не бива да залагате повече. Ако разделим тези 50лв на дните от месеца ще се получат по 1.60лв на ден или 12.50лв на седмица. Това е вашия бюджет за залагания и за да го спазвате се нуждаете от дисциплина.

Няма никакъв смисъл от бюджет, ако възнамерявате да не го спазвате. Двете най-значими причини за загуби от спортните залози са:

  • превишаване на максимално определеният размер на залозите в резултат на повишена увереност
  • паническо залагане, с което се стремите да компенсирате скорошни загуби

И двата сценария са свързани с отклоняване от предварително определения план. Освен това, човек не само има нужда от бюджет и план, но и трябва добре да знае къде да рискува парите си. Ако сте планирали само по един залог на ден и той е губещ, то в никакъв случай не нарушавайте плана с поставянето на втори залог. Предстоят други дни с много други шансове – рано или късно ще спечелите. Придържайте се към този план – това ще ви го повтаряме още дълго, защото просто е много важно.

Стойност и размер на залозите

stoinost-zalozi

От парите в банката до стратегията за залагания – винаги имайте детайлен план! Управлението на парите е много важно за да контролирате ситуацията, но също така е важно и да имате план за това как да залагате с вашите пари. Съществуват различни системи, които можете да приложите. Например, може да залагате винаги точно определена сума от банката или пък да играете с променлива стойност на залога. При втория вариант може да приложите различни формули за определяне на сумата на всеки залог. Да кажем, че залагате по 5лв на Серена Уилямс, Мария Шарапова и Симона Халеп за титла от Уимбълдън. Ако Уилямс е абсолютен фаворит и тя спечели, вие най-вероятно дори няма да успеете да избиете 10-те лева заложени на другите две тенисистки. Тогава какъв е смисъла? По-добре е да заложите различни суми на трите: например 10 на Серена, 3 на Шарапова и 2лв на Халеп. Защо?

Нещата са пряко свързани с коефициентите. Ако сега евентуалната печалба от Уилямс покрива залозите за другите две тенисистки, и ако определените суми за точни, то дори и Шарапова или Халеп да спечелят, те също ще покрият залога за Уилямс заради по-високите си коефициенти. Това се нарича адаптиране на сумата на отделните залози за по-висока стойност и представянето им като процент от общата сума:

Желана печалба/коефициент = сума на залога

Да го обясним по този начин: Уилямс е с коефициент 2.00, Шарапова с 4.00, а Халеп с 6.00. Търсената от вас печалба е 100 лева.

Уилямс: 100лв / 2.0 = 50лв
Шарапова: 100лв / 4.0 = 25лв
Халеп: 100лв / 6.0 = 16.60лв

Ако сумираме всички фишове ще получим:  50 + 25 + 16.6 = 91.60лв

При обща сума на залозите от 91.60лв ще знаете, че която и тенисистка да спечели вие ще си гарантирате минимум печалба от 8.40лв, като ще сте покрили загубата от другите два фиша. Това е само един пример как може да заложите на фаворитите в един турнир след малко стратегическо мислене. И тук отново говорим за правилно управление на средствата. Съществуват различни стратегии като тази, и те могат да съдействат за намаление на загубите и да направят така, че банката ви да оцелее по-дълго време.

Стратегия и Загуби

Съществува и друга стратегия. Вие бихте могли да си определите максимална сума за залози за деня (например разпределена на различни фишове) и да не се влияете от евентуални печалби. На края на деня може да сте на печалба или загуба, но вашата стратегия не бива да се променя – придържайте се към максималната сума определена предварително. Друга стратегия е да се водите от загубите. Например приемаме, че месечният ви бюджет е 50лв и решите да залагате по 1.60 на ден – ако първият ви залог е печеливш при коеф. 3, то вече ще сте на печалба от 3.20лв. Тогава бихте могли да продължите да играете само със спечеленото и да се пробвате да увеличите сумата. Може и просто да заложите отново 1.60лв втория ден и така все още ще сте на печалба. Ако след няколко залога се окажете на зелено с 10лв, то бихте могли да продължите да играете, но дори и да губите – никога не превишавайте предварително определената сума от 1.60лв. По този начин може да ограничите загубите си.

Спечеленото настрана

pechalba nastrana

Още една стратегия за управлението на банката е да отделяте настрана всички печалби. Ако например заложите 1.60лв и спечелите – просто отделете печалбата и забравете за нея. Така ще елиминирате изкушението да я изиграете. Следващия път отново заложете 1.60лв и стискайте палци да спечелите, като продължите да отделяте спечелените суми. Продължете докато не изиграете цялата банка след което анализирайте резултата.

Както и при останалите стратегии, никога не посягайте към утрешния бюджет с мисълта да покриете бързо загубите. Просто изчакайте и се придържайте към плана.

Не залагайте повече отколкото може да си позволите да загубите

Няма по-ясно формулиран съвет от този. Просто не залагайте повече отколкото може да си позволите да загубите. Ако не може да си позволите да загубите нищо през седмицата, то просто не залагайте нищо – прекалено е просто. Не гледайте на залозите като на потенциална възможност да се измъкнете от финансова дупка – нещата едва ли ще сработят. За повечето хора залозите са просто едно предизвикателство и емоция. Тези хора изпитват радост от това да победят букмейкъра и предвижданията им да се окажат точни. Съществуват и хора, които гледат само парите и си мислят, че колкото повече залагат, толкова повече ще печелят. Нещата не са толкова прости – по-добре е да целите малки печалби в дългосрочен план. Важно е да гледате на спортните залози и от друг ъгъл – винаги да знаете колко може да си позволите да загубите.